За Моята библиотека

От Уики на Читанка
Направо към: навигация, търсене

В Моята библиотека посетителите имат възможността да се запознаят с творчеството на относително голям брой български и чуждестранни автори.

Голяма част от произведенията, намиращи се в Моята библиотека, са взети от библиотеките на Александър Минковски и на Мандор. Друга част от текстовете са пратени от авторите или преводачите им или от хора, които са се потрудили да ги превърнат в електронна форма. Всички останали са дошли от дебрите на Мрежата.

Всички текстове могат да бъдат четени през браузър, а който желае да ги чете и без връзка към Мрежата, може да си ги свали. На списъчните страници, до всяко заглавие има препратка към архивираното произведение в няколко формата.

Непременно се запознайте с правилата за използване на библиотеката.

В раздел История можете да проследите кои произведения са били добавени през различните месеци. В работното ателие пък ще намерите какво подготвят потребителите на библиотеката за добавяне — вие също можете да се включите с нови текстове.

Ако имате някакви идеи за подобряване на Моята библиотека, желаете да добавите нови текстове или пък просто искате да изразите своето мнение, можете да ползвате форумната система на сайта.

Всички, които пречат на Моята библиотека, са включени в черния списък.

Освен това можете да получите информация за акциите целящи спирането на библиотеката:


Добавяне на нови произведения

Добавянето на нови текстове, стига те да са на български език, става чрез ателието на библиотеката. Готовите текстове трябва да са в някой от следните формати:

В краен случай се приемат и документи в Rich Text Format. Това не е свободен формат, но поне спецификацията му е известна на обществото.

Добре е да включвате всякаква допълнителна информация както за текста, така и за самия файл.

Освен това е желателно да предоставяте сканираните изображения под формата на архив (например zip) чрез файлообменник или файлов сървър, за да могат проверяващите да сверяват обработения текст с оригинала. В противен случай може да се стигне до изтриване на даден запис в ателието.

За произведението е хубаво да има данни относно хартиеното издание, ако е било издадено, и за преводача, ако е превод. Важно е също да се знае кой е сканирал и коригирал текста. Ако само сте го изтеглили отнякъде, напишете откъде, за да се посочи сайтът като източник.

Сваляне на цялата библиотека

Има няколко начина да си свалите цялата библиотека и да я ползвате локално на компютъра си:

Статична версия
Статичната версия представлява сбор от HTML файлове, които могат да се разглеждат с обикновен браузър. Разпространява се като торент.
Динамична версия
Динамичната версия е за хора, които имат или могат да си инсталират сървърна програма на компютъра. Разпространява се като торент.
Моята библиотека на виртуална машина
Изключително лесен начин да пуснете локално копие на библиотеката на вашия компютър. Разпространява се като торент.
Архиви на Моята библиотека в FB2, FB2.ZIP, EPUB и MOBI формат
Ежемесечни архиви в FB2, EPUB и MOBI формат. Разпространяват се под формата на ZIP формат.

Търсене

Можете да правите и сложни заявки за търсене. Достатъчно е да запомните, че за целта има два специални знака:

  • % (знак за процент) — замества неопределен брой символи, включително и нула на брой
  • _ (долна черта) — замества точно един символ

Когато търсите нещо, автоматично се добавят знаци за процент в началото и в края на заявката. Чрез низа „м_к_“, например, ще намерите „Домакиня“, „Легенда за камъка“ и „Меките огледала“.

Зад кулисите

Моята библиотека се задвижва от скриптове, написани на PHP 5. Огледало на кода се намира и в GitHub. Информацията за произведенията се съхранява в база от данни на MySQL, а самите текстове се намират в обикновени текстови файлове във формат SFB.

Авторски права

Авторските права върху текстовете принадлежат на техните автори и преводачи, евентуално и на трети лица.

Някои произведения се разпространяват при условията на свободни лицензи. (Ще ги познаете по етикета „Свободна литература“.) Тях можете свободно да копирате, разпространявате, представяте или изпълнявате, дори и с търговска цел.

Друга част са полусвободни — тях можете да копирате, разпространявате, представяте или изпълнявате само ако това е с нетърговска цел.

Всички останали произведения са с изцяло запазени авторски права. Това ви позволява единствено да ги четете за свое собствено удоволствие. Евентуално бихте могли да ги споделите с приятели и познати, без обаче да търсите финансова изгода.

Някои хора и организации, опитвайки се да увеличат властта си, искат да направят споделянето незаконно. В есето си „Правото да четеш“ (прев. Александър Шопов) Ричард Столман представя как би изглеждал подобен свят. Григор Гачев пък е българизирал един руски анекдот на същата тема. Прочетете ги и решете желаете ли да живеете в такова настояще.

Библиотеката в други сайтове