Работно ателие

От Уики на Читанка
Версия от 21:02, 31 януари 2017 на Борислав (беседа | приноси) (обновяване на правилото за новите книги)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

Описание на всички процеси и правила за използването на работното ателие.

Следните правила важат при работата в работното ателие:

  1. Добавят се само книги, издадени преди пет или повече години. Изключение се прави само за тези, пратени от авторите си.
  2. Трябва да се прави опит за връзка с всеки български автор, за да се поиска неговото одобрение за качване на творбите му в Моята библиотека. В отделна страница ще се води списък на авторите, с които е направена връзка.

Обща информация

(Пренесена от библиотеката)

Сканиране и разпознаване

След като сканирате произведението, може да качите суровите файлове в библиотеката (чрез полето „Файл“) или някъде в интернет. Ако изберете библиотеката, имайте предвид, че ограничението за големината на файла е 16 мебибайта. При втория вариант е нужно да посочите адреса в полето „Външен файл“. Полезно е да въведете и големината на файловете в полето „Размер“.

Коригиране

Преди да се включите в коригирането на текста, изтеглете междинните файлове от адреса, посочен в раздела „Сканиране и разпознаване“.

Коментар и напредък

В полето „Коментар“ посочете каква част от текста сте се захванали да обработите, за да могат останалите коректори да си изберат нещо друго. Няма нужда едни и същи страници да се коригират от повече от един човек!

В хода на корекцията е добре да посочвате напредъка на подготовката. В случай че сте решили да направите малка почивка, отметнете полето „Подготовката е спряна за известно време“.

Пращане на готовия файл

Когато сте готови с текста, в полето „Файл“ изберете файла с произведението (като натиснете бутона до полето ще ви се отвори прозорче за избор).

Има ограничение от 16 мебибайта за големината на файла, затова първо го компресирайте. Ако и това не помогне, опитайте да го разделите на части или пък пишете на contact {при} chitanka.info, за да разберете къде да го качите.

Важно: Ако след съхранението не видите съобщението „Файлът беше качен“, значи е станал някакъв фал при качването на файла. В такъв случай опитайте да го пратите отново.

Препоръчително е да включвате и всякаква допълнителна информация както за текста, така и за самия файл.

За произведението е добре да има данни относно хартиеното издание и за преводача, ако е превод. За файла е хубаво да се знае кой го е сканирал и коригирал.

Изискваме файлът да е в един от разрешените формати.

Помощни материали

Въведение

Сканиране и разпознаване

Корекция

Форматиране в SFB и качване

Допълнителна информация