Install

От Уики на Читанка
Направо към: навигация, търсене

Тази страница е остаряла и няма да се пренася в новото уики.

Динамичната версия на Моята библиотека се разпространява под формата на торент.

Съдържа два основни файла:

  • chitanka.tar.gz — версия 2 на софтуера на библиотеката; може да се изтегли и от хранилището в Gitorious
  • chitanka-content.tar.gz — цялото съдържание на библиотеката: текстове, корици, изображения (около 10 гигабайта след разархивиране)

Във файла INSTALL.txt е описано как да се инсталира на собствен сървър. Указанията не са подробни и са само за операционни системи ГНУ/Линукс и подобни. Който желае, може да помогне с указания за Уиндос.

ВНИМАНИЕ: Настоящия торент съдържа излишна структура на директориите, която започва от var/www/chitanka/content, затова накрая ще получите /PATH/TO/chitanka/web/var/www/chitanka/content вместо правилното /PATH/TO/chitanka/web/content. Налага се ръчно да преместите директорията content на нужното място — в директорията /PATH/TO/chitanka/web.

Пишете във форума на Моята библиотека, ако срещате затруднения с инсталацията.

Инсталация на уеб сървър

Да се напишат кратки инструкции за инсталация на уеб сървър при различни операционни системи.

Убунту

https://help.ubuntu.com/community/ApacheMySQLPHP

Включване на модулите rewrite и expires при Apache:

sudo a2enmod rewrite
sudo a2enmod expires

Инсталиране на разширенията curl и xsl при PHP:

sudo aptitude install php5-curl php5-xsl

Или ако работите с apt-get:

sudo apt-get install php5-curl php5-xsl

Уиндос

http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html

Във файла %XAMPP_HOME%\apache\conf\httpd.conf трябва да са включени модулите rewrite и expires:

LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so
LoadModule expires_module modules/mod_expires.so

Ако в началото на реда има „#“, го махнете.

Във файла %XAMPP_HOME%\php\php.ini трябва да са налични следните редове:

extension=php_curl.dll
extension=php_xsl.dll

Възможно е да са изключени, ако в началото на реда има точка и запетая (;). Махнете я, ако е така. После рестартирайте Apache.

Възможни проблеми

Липсващи стилове

По подразбиране библиотеката е настроена за домейна chitanka.local. Ако изберете да ползвате друг, ще видите, че стиловете не се зареждат. В такъв случай отворете файла app/config/parameters.yml и заменете всички срещания на chitanka.local с името на избрания от вас домейн. След това почистете кеша (достатъчно е да изтриете само файла app/cache/prod/appProdProjectCon​tainer.php) и заредете библиотеката наново в браузъра.

Файл с разширение .tar

Ако след разархивирането на файла chitanka-content.tar.gz сте получили файл chitanka-content.tar, значи ви остава още една стъпка до пълното разархивиране. Накрая трябва да получите директория content с няколко поддиректории (book, img, text…). Технически, един файл с разширение tar.gz представлява архив от файлове (.tar), който след това е компресиран (.gz).

Грешка 500

Във файла app/config/parameters.yml трябва да са посочени правилните настройки за връзка с базата от данни. Отворете го и се уверете, че е така. Ако информацията там е невярна, тогава се получава грешка от тип 500.

Пълен доклад за грешката може да получите, като посетите http://chitanka.local/app_dev.php/ (или http://your.domain/app_dev.php/, ако сте избрали your.domain като домейн на личната ви инсталация на библиотеката). Страницата app_dev.php е достъпна само от компютъра, на който е инсталирана библиотеката.